Eesti Juudi Muuseumi uus ajutine näitus „Eesti juudi spordi ajaloost (1917-1940)“

Viimati uuendatud:  26.01.2021

27. jaanuaril 2021 kell 15:00 avatakse Eesti Juudi Muuseumi mälestusgaleriis uus ajutine näitus „Eesti juudi spordi ajaloost (1917-1940)“. Näitus on pühendatud Tallinna juudi spordiseltsi „Makkabi“ 100. aastapäevale ja holokausti mälestuspäevale.

Näitus on tinglikult jaotatud kaheks osaks: organisatsioonilised asjad ja inimsaatused. Näituse esimeses osas võib näha Eesti juudi spordiorganisatsioonide tegevuse algusperioodi siiani avaldamata dokumente. Üks neist on 31.07.1917 dateeritud dokument, kus on esmakordselt mainitakse juutide spordiorganisatsiooni olemasolu Valka linnas (hiljem jagatud Läti Valkaks ja Eesti Valgaks). Näitusel saab näha Tallinna ja Narva juudi spordiseltside „Makkabi“ registreerimisdokumente. Kui Tallinnas edenesid kõik toimingud sujuvalt, siis Narva juutidele jäi see parajaks pähkliks. Narva heebrealaste spordiseltsi „Makkabi“ (niisugune nime kandis selts) registreerimise esimene katse ebaõnnestus, sest tuli kõrvaldada puudused põhikirjas. Kõik need dokumendid annavad meile võimaluse tutvuda tollaegsete reaalsete sündmustega. Me näeme nende inimeste nimesid ja aadresse, keda volitati läbi viima seltside registreerimine, milliseid toiminguid pidid nad läbi tegema, et saada juudi spordiseltsidele juriidiline staatus.

Näituse teine osa on pühendatud juudi spordiorganisatsioonidega seotud isikute ja nende perede saatusele, kes kaotasid oma elu holokaustis. Selline kurb lõpp oli sõjaeelse Eesti ühe tuntumal motosportlasel Savel Kletskil ja tema perekonnal. S. Kletski oli Eesti motospordi üks loojaid. Ta oli mitme maa- ja rahvusvaheliste võistluste võitja, talle kuulus mitu külgkorviga mootorratta võistluste Eesti rekordit. Samuti osales ta aktiivselt „Makkabi“ seltsi tegevustes, kuulus Kaitseliitu. Näitusel saab näha Kletski perekonna liikmete mõrvamist kajastavate dokumentide koopiad, sh tema 6-aastase poja Leo arreteerimise määrus. 

Möödunud sajandi 90-ndatel taastati spordiseltsi „Makkabi“ tegevus Eestis. Juudi sportlased kannavad väärikalt edasi oma eelkäijate „Makkabi“ traditsioone.

Näitusel on esitatud Eesti rahvusarhiivi ja Soome juutide arhiivi digiteeritud säilikute koopiad ning ajalehtede koopiad Eesti rahvusraamatukogu fondidest.

Näitus on avatud Eesti Juudi Muuseumi mälestusgaleriis Eesti Juudi Kogukonna keskuse hoone 3. korrusel aadressil Karu 16, Tallinn esmapäevast neljapäevani kella 11-17 ja pühapäeval kella 11-15. Näituse ja muuseumi külastamine on tasuta.

Seoses epidemioloogilise olukorraga palume meedia esindajaid enne tulekut ennast registreerida aadressil museum@jewish.ee

Lisainfo

Gennadi Gramberg

Eesti Juudi Muuseumi juhataja

Karu 16, Tallinn

tel.: +372 56262251

museum@jewish.ee

Meid toetab

© Eesti Juudi Muuseum
envelopephone-handsetmap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram