Eugenia Gurin-Loov 100

Viimati uuendatud:  02.06.2022

3.juunil möödub 100 aastat Eesti Juudi Kogukonna väljapaistva tegelase Eugenia Gurin-Loovi (ז"ל) sünnist. Ta oli sündinud Rumeenias 1922.aastal. Pärast tema isa Samuil (Schmul) Gurini määramist Tallinna Juudi Erigümnaasiumi direktoriks kolis perekond Tallinnasse. Tema kogu elu oli seotud Eestiga. Eugenia Gurin-Loov oli üks neist, kes oli juudi kogukonna taasloomise juures Eestis. Alates 1988.aastast oli ta Eesti Juudi Kultuuri Seltsi eestseisuse esinaine ja alates 1992.aastast Eesti Juudi Kogukonna esimehe asetäitja. 1994. aastal avaldas raamatu "Suur häving", mis käsitleb Eesti juutide holokausti.

1998. aastal avaldas teise raamatu "Tallinna Juudi Gümnaasium". Raamat sisaldab ülevaadet kooli tegevusest kuni selle likvideerimiseni 1941. aastal.

Oli juudi kultuuri- ja ajalooalaste artiklite autor nii kogukonna ajalehes Hašachar kui ka teistes väljaannetes, organiseeris kaks juudi kultuuri näitust ja esines ettekannetega raadios ja televisioonis nii Eestis kui ka välismaal.

2001. aastal autasustas Eesti Vabariigi president Valgetähe 4.klassi teenetemärgiga Eugenia Gurin-Loovi juudi kultuuri edendamise eest.

Eugenia Gurin-Loov on maetud 2001.aasta aprillis Tallinna Juudi kalmistusse Rahumäel oma isa kõrval.

3.juunil algusega kell 11 toimub Tallinna Juudi kalmistul mälestustseremoonia.

Pilt: S.Gurini kodakondsusetoimikust ERA.14.12.4546, lk 6. Eugenia (3a) koos ema Pereliga.

Meid toetab

© Eesti Juudi Muuseum
envelopephone-handsetmap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram