Lemmatsi tankitõrjekraavis tapetud juutide säilmed koos teiste ohvritega maeti ümber Tartu Rahumäe kalmistule.

Viimati uuendatud:  16.10.2022

13.oktoobril toimus Raadi memoriaali lammutamisel leitud säilmete ümbermatmine Tartu Rahumäe kalmistule. Ajaloolaste andmetel moodustavad suur osa 167-st maetud tsiviilisikutest Lemmatsis tankitõrjekraavis hukatud Tartu koonduslaagris viibinud juudid. Pole välistatud, et 71 punaarmeelaste seas oli ka juudi. Seoses sellega tseremoonias võttis osa Eesti pearabi Šmuel Kot ja Tartu Juudi Kogukonna esinaine Ilona Smuškina. Pearabi info kohaselt luges ta mälestuspalve El Male Rahhamim, tehilim ning palus surnutelt vabandust selle eest, et nende säilmete rahu oli häiritud.

ERR: Raadi sõjahaua säilmed maeti Rahumäe kalmistule

Roman Smuškini fotod

Meid toetab

© Eesti Juudi Muuseum
envelopephone-handsetmap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram