Mälestustahvel holokaustis hukkunud Eesti ülemrabile dr Aba Gomerile

Viimati uuendatud:  27.01.2022

27. jaanuaril, holokausti ohvrite rahvusvahelisel mälestuspäeval avati Eesti Juudi Kogukonna mälestusgaleriis mälestustahvel ennesõjaaegsele Eesti ülemrabile dr Aba Gomerile, kes hukkus koos oma perega holokaustis 1941. aastal.

Koos mälestustahvliga avati ka näitus, mis on pühendatud Eesti ülemrabi ja usukohtu peakohtunikule dr Aba Gomerile ja tema elule. Eesti ülemrabi ametisse astus ta 19. mail 1929 ja oli Eesti juutide vaimne juht kuni oma traagilise surmani 1941. aasta sügisel natsi mõrtsukate ja nende käsilaste käe läbi. Sellest kurvast sündmusest möödus 2021. aastal 80  aastat.

Kahetsusväärselt vähe on teada tema elukäigust ja tegevustest enne Eestisse tulekut. Isegi tema sünniaasta ja -koht on märgitud erinevalt. Käesoleva näituse koostamisel on proovitud rekonstrueerida dr A.Gomeri elukäiku olemasolevate otseste ja kaudsete allikate abil.

Tema kaasaegsete mälestuse järgi oli ülemrabi vaieldamatu autoriteet Eesti juutidele ja nende tunnustatud vaimne liider. Filosoofiadoktori teaduskraadiga laialdaste teadmistega inimesena, kes õppis ja täiendas end maailma tuntud usukoolides (ješivades), rakendas ta oma teadmisi ja oskusi Eesti juutide usukommete ning Toora ja Talmudi õppimise arendamisele Eesti juutide seas.

Käesolevat näitust tuleb vaadelda meie panusena Eesti ülemrabi dr Aba Gomeri mälestuse jäädvustamisel.

Näitus sai teoks tänu Eesti Juudi Kogukonna toetusele,  Eesti pearabi Šmuel Koti ja Läti Juudi Muuseumi Ilja Lenski abile ning Eesti Rahvusarhiivi digiteeritud säilikute kasutamisega. 

Näitusega saab tutvuda Eesti Juudi Kogukonna keskuse 3. korrusel Eesti Juudi Muuseumi lahtioleku ajal esmaspäevast neljapäevani kella 11-17, pühapäeval kella 11-15.

Meid toetab

© Eesti Juudi Muuseum
envelopephone-handsetmap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram