Efraim Schkljar

Viimati uuendatud:  21.12.2022
Efraim Schkljar
(1871-1941/43?)
Allikas

Muuseumi FB postituses Hanuka püha alguse puhul avaldasime Tartu Juudi Kogukonna kuulutuse Hanuka õhtust, kus oli mainitud Efraimi Schkljari nime. See polnud juhuslik Tartu külaline. Sel ajal elas seal tuntud juudi muusik, dirigent, muusika pedagoog ja juudi rahvamuusika propageerija Efraim Schkljar.

Ta oli sündinud 5.10.1871 Vene impeeriumi Minski kubermangu Timkovitši alevis ehk štetlis vaesus perekonnas. Juba väikse poisina hakkas ta laulma Slutski linna ühe sünagoogi kooris. Aastatel 1890-1894 õpis ta Varssavi konservatooriumis professor Zygmunt Noskowski juures. Vene helilooja M.Balakirevi toel ja parun Gintzburgi stipendiumiga sai ta õppida aastatel 1895-1904 Peterburi konservatooriumis professor ja helilooja Nikolai Rimski-Korsakovi juures. Tal oli palju juudi õpilasi, kuid ta eristas Schkljari ja hindas kõrgelt Schkljari andeid. Üks kord tõi E.Schkljar talle tema poolt loodud juudi romanssi. Professor kuulas ja teatas noorele muusikule: „Mul on hea meel, et te kirjutate teoseid juudi vaimus. Juudi muusika on olemas. See on suurepärane muusika ja ta ootab oma Glinkat.“

Aastal 1908 sai ta Peterburi juudi rahvamuusika seltsi üheks asutajaks. Aastal 1913 koolis ta Riiga, kus ta töötas Riia muusikakooli teooria õpetajana. Esimese maailmasõja algusest kuni 1922.aasta lõpuni viibis ta Tartus, kus ta töötas ka Tartu juudi koolis. Pärast seda ta pöördus Riiga tagasi ja ta valiti Juudi rahvakonservatooriumi direktoriks. Ta oli ka Riia juudi kooli muusikaõpetaja ja koorijuht.

Riia juudi kooli koor, 1930a.
Number 4 - Efraim Schkljar

Efraim Schkljari elu sai traagilise otsa Riia getos holokausti ajal.

Tema elu Tartu perioodi iseloomustavad terve rida koori seadeid. Nende hulgas on S.An-ski laul „Di Schvue“ (Vanne), Tartu, 1920. Seda peetakse juudi tööliste Marseillaise’iks ja millest sai Leedu, Poola ja Venemaa juudi tööliste liidu Bundi  hümn. Ilmuvad väga oluliste juudi muusika traditsiooni jaoks laulude seadeid koorile, sealhulgas „Vana küsimus“ (vt audiofaili), „Lootus“ („Hatikva“, millest hiljem sai Iisraeli riigi hümn), „Tõuse püsti, mu rahvas“. 1.12.1920 alustas oma tegevust Tartus juudi koor Efraimi Schkljari juhtimisel.

(Allikas: Izali Zemtsovski. „Efraim Schkljar: ühe muusiku elust, kellest võiks saada juudi Glinka“, portaal Academia.edu)

פֿרעגט די וועלט אַן אַלטע קשיא
Laul "Vana küsimus", esitleb Detroiti Juudi tööliste koor, E.Schkljari seade.
Columbia salvestus, 1927

Meid toetab

© Eesti Juudi Muuseum
envelopephone-handsetmap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram